Muharrem ayının gelmesi ile birlikte eşe dosta komşuya dağıtılması gelenek hale gelen aşurenin yapımında kullanılan malzemelerde tekrardan düşünülmeye başlandı.
Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış. Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Muharrem ayının aşure ile özdeşleştiğini belirten Tat Al Kuruyemiş Sahibi Sümeyra Sinan, kutahyanınsesi.com haber sitesine yaptığı açıklamada, “Bu gelenek Nuh’tan (As.) itibaren gelen bir geleneğimizdir. Aşure gemide bulunan malzemelerden yaptığı bir tatlı çeşididir. Vatandaşlar en başta evdeki olan malzemelerini de tercih edebilir. Normal şartlarda fasulye ve nohut tatlı niyetine yenilmez ama aşurenin olmazsa olmazlarındandır. Aynı zamanda buğday, kuru meyve ve kuruyemişte dâhil edilebilir. Kuruyemişteki kasıt örnek vermek gerekirse kaju vb. gibi kuruyemişler değildir. En önemli dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de kullanılan ürünlerin taze olmasıdır çünkü ürünlerin hepsi birbirine temas ederek karışacaktır.” ifadelerini kullandı.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz