https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesinde yer alan habere göre Kütahya’nın Altıntaş ilçesinin Çakırsaz köyünde bulunan ve 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi Çakırsaz Selçuklu Hanı tarihi önemi ile dikkat çekiyor.
2008 yılında restore edilmiş
Selçuklu Dönemi yapısı olan Han, Germiyan Beyliği ve Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmıştır. Hana, doğu cephesinden eyvanlı yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. Kapının alınlığında, altıgen taşların arasında üçgen tuğla parçalarının oluşturduğu petek bezeme görülür. Hanın girişi kesme taş ve aralarında üçer sıra tuğla, diğer kısımlarda moloz taşların harçla tutturulmasıyla örülmüştür. Han tonoz örtülü üç sahanlı kapalı hanlar grubuna girer. Sahanları birbirinden ayıran kemerler tuğla ile, kemer ayakları mermer malzeme ve kesme taş ile örülmüştür. İzinsiz yapılan kazılar ve bakımsızlıktan dolayı dış duvarlarında, giriş kaidelerinde yıkılmalar ve üzerindeki toprak örtünün özelliğini kaybetmesinden dolayı su alıp tavanı çökmek üzere olan hanın imdadına, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yetişip restore ederek 2008 yılında hizmete açmıştı.
Hem ticaret hem de fetihle ilişkilidir
Hanların ve kervansarayların Türk tarihinde ticaret yollarındaki önemli merkezler olduğu bilinmektedir. Hanın asıl hikâyesi ise fetihle ilişkilidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın 23 Zilhicce 940/5.7.1534 tarihinde Irak Seferine giderken, Bozüyük, İnönü, Kütahya Afyonkarahisar, Kızılkilise, Çay, İshaklı, Akşehir, Urfa Halep menzilinde Çakırsaz’ da konakladığı, çadırlı ordugâh kurduğu zaman, Kanunî’nin resimcisi Nüsuh’üs Silahi (Matrakçı) tarafından çizilen resim. Krokide bulunan bina vb. resim olmaktan ziyade bir işarettir. Bölgede bulunan bina ve bitki çeşitlerini göstermektedir. Resimde, Ordunun çadırlarda konakladığı askeri malzemenin, ilk Osmanlı devrine ait Han’a yerleştirildiği anlatılmıştır.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.