Hububat hasadı başladı

Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde hububat hasadı arpa ve buğday hasadı ile başladı.

Çiftçiler zorlu şartlara rağmen üretiyor

Türkiye’nin sayılı Tarım depolarından olan Altıntaş Ovası’nda 2024 yılı harman sezonu başladı ve çiftçiler, beklenenin altında kalan verimlerle mücadele ediyor. Özellikle arpa ve buğdayda görülen yüzde 30 ila 50 düşük verimler, bölgedeki tarım ekonomisini olumsuz etkiliyor. Çiftçiler, düşük verimlilikle birlikte düşük fiyatlarla karşı karşıya kalarak önemli ekonomik zorluklarla boğuşuyor.

Bilim ve tecrübeyi birleştirenler rahat ediyor

Ancak, bu zorlu koşullara rağmen bazı çiftçilerin başarılı yönetim ve özenli bakım sayesinde mahsullerini yüksek kalitede koruduğu kaydediliyor. https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesinde yer alan habere göre köklü tarım deneyimine sahip olan ve modern tarım tekniklerini uygulayan bu çiftçiler, su kullanımını optimize ederek, hastalık ve zararlılarla etkin bir şekilde mücadele ediyorlar. Tüm bunların yanında verim kaybının önüne geçilmedi

“Toprak ve ürünün doğru bakımı büyük önem taşıyor”

Altıntaş Ovası’nda çiftçilik yapan Özbaylar Ticaret sahiplerinden Recep Özbay, geçen yıla göre düşük yağış ve artan kuraklık nedeniyle zorlu bir sezon geçirdiğini belirtiyor. Ancak, toprağın pH dengesini korumak için düzenli olarak analiz yaptırdığını ve gübreleme stratejilerini bu doğrultuda uyguladığını ifade ediyor. Bu yaklaşımıyla, buğday ve arpa mahsullerini kaliteli olarak elde ettiğini vurgulayan Recep Özbay, “Kaliteli mahsul elde etmek için sadece verimli toprak değil, doğru bakım ve yönetim de büyük önem taşıyor” diyor.

Çiftçiyi mali sürdürülebilirliğin olmayışı zorluyor

Ancak, çiftçilerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar da göz ardı edilmemeli. Market alışverişi, gıda ve eğitim gibi temel giderler artarken, buğday ve arpa gibi tarım ürünlerinin fiyatları geçen yılki seviyelerde kaldı. Bu durum, çiftçilerin mali açıdan sürdürülebilir bir tarım yapmalarını zorlaştırıyor.

“Çiftçilerimizin yanında olduğumuz için gerekli taleplerini yetkili mercilere ilettik”

Hasadı yakından takip eden ve çiftçilerle de sürekli diyalog halinde olan Altıntaş Ziraat Odası Başkanı Sadettin Koşmaz, yapmış olduğu açıklamada “Ülkemiz için büyük önem arz eden Altıntaş Ovasında Kurban Bayramı sonrası hızlı bir biçimde hububat hasadına başlandı. Hububat hasadı yapan çiftçilerimizi sahada ziyaret ediyoruz ve başta yangın olmak üzere birçok konuda uyarıyoruz. Ayrıca çiftçilerimizi biçerdöverlerin dane kayıplarını takip etmeleri konusunda da uyarıp önlem almalarını talep ediyoruz.  Çiftçilerimiz bu sene buğday ve arpa fiyatlarının çok düşük olduğunu ayrıca aşırı yağışlardan dolayı buğdayda istenilen verimi alamadıklarını ve özellikle borç ertelemesi istediklerini anlattılar.  Bizde Ziraat Odası Başkanlığı olarak konuyu ilgi mercilere ileteceğimizi söyledik” ifadelerini kullandı.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ