Evlerin hepsi ya gömülecek, ya ters dönecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya’nın bir deprem kenti olduğunu hatırlatarak, “Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor.” Dedi

KÜTAHYA BİR DEPREM KENTİ

Deprem uzmanı Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kütahya’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya” başlıklı programda konuştu. Amacının Anadolu’yu dolaşarak insanların ölmemesi ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için uyarılarda bulunmak olduğunu belirten Görür, Kütahya’da geçmişte büyük depremler yaşandığını dile getirerek şunları söyledi: “Kütahya bir deprem kenti. Özellikle daha doğuda doğrultu atımlı fayların etkin olduğu ülkemizde batıda daha çok graben, horst dediğimiz normal fayların egemen olduğu bir rejim var. Kütahya bu iki rejim arasında biraz geçişi simgeliyor. Bundan dolayı bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7’nin üzerinde depremler bile var. Ağırlıklı olarak 6’lı, 7’li depremler var.” Kütahya’nın büyüyen bir kent olduğunu ve kentin yapılaşmasının uygun alanlarda olmadığını aktaran Görür, şöyle devam etti: “Kütahya’da yapılaşmada deprem riski dikkate alınması gerekiyor. Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor. Kentin sıvılaşmış riskli bir zemini var. Kütahya’da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek.”

KÜTAHYA’YI DAHA DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ

Kütahya’nın geçmişte büyük depremler yaşayan bir şehir olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de şöyle konuştu: “Kayba ve yıkıma neden olarak hepimizin hafızasında derin izler bırakan depremler yaşandı. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda ise hepimiz için tek mantıklı bir yol vardır. Afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplumu birlikte inşa etmek, birlikte oluşturmak. Biz de bu doğrultuda şehrimizi daha güvenli hale getirmek için belediyemizin tüm imkanlarını seferber ederek direnen bir Kütahya’yı inşa etmeye hazırız, hazırlıklıyız ve kararlıyız. Bugün burada bulunmanız Kütahya’mızın geleceği adına umut verici bir birlikteliğin göstergesidir. Biz hep birlikte el ele vererek şehrimizi daha güvenli, daha dirençli bir hale getireceğiz. Gelecekte çocuklarımızın daha huzurlu yaşayabileceği bir Kütahya’yı hep birlikte kuracağız.”

DEPREM GERÇEĞİ HAYATİ BİR MESELE

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya İl Temsilcisi Emirhan Aydın ise konuşmasında, “Deprem gerçeği hepimizin için çok önemli ve hayati bir mesele. Özellikle Kütahya gibi deprem riski barındıran şehirlerde bu konularda somut adım atmak, tedbir almak ve şehirlerimizi, yapı stoğumuzu güvenli hale getirmek hepimiz için bir zorunluluk. Bu bağlamda şehrimizin yapı stoğu envanterini çıkarmak da önceliklerimiz arasında yer almalı.” ifadelerini kullandı.

PAYLAŞ