Eski defterler açıldı

Kütahya’da Gomidas’ın anmasına yönelik iki kesimden farklı sesler yükselmeye başladı.

KÜTAHYA BELEDİYESİ’NİN KENT KONSEYİ DÜZENLEYECEK

Kütahya Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu, bu pazar günü Soğomon Kevork Soğomonyan’ı anma etkinliği düzenleyecek. Etkinlik, birçok kesimden farklı tepkiler alıyor.

HDP TARAFINDAN DA ANILMIŞTI

Kütahya doğup sözde Ermeni Soykırımı ile Techir Kanununa tabi tutulan Ermeni müzikolog ve papaz olan Gomidas Vartabed, her yıl 24 Nisan günü İstanbul başta olmak üzere Paris ve Erivan’da anılıyordu. Bu anmaların 2015 yılındaki anmasına ise hakkında terör örgütleriyle bağlantısı bulunması sebebiyle Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma davası süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) yetkilileri de katılım sağlamıştı.

DEVLET BAŞKANI PAŞİNYAN, HINÇAK VE TAŞNAK ÜZERİNDEN ANMIŞTI

2019 yılında ise Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan ve karısı Anna Hakobyan, Osmanlı Devleti’ni parçalamak amacıyla kurulan Hınçak ve Taşnak adlı Ermeni Komitaların ve Gomidas Vartabet’in 150. yıldönümünü anma etkinliklerine start veren konsere hazır bulundu. Konser Ermenistan Devlet Operasının Aram Khachatryan Konser Salonunda gerçekleştirildi. Başbakanlık Halkla İlişkiler Dairesi’nden verilen bilgiye göre, etkinlik sırasında, Orkestra Şefi Hovhannes Chekidjian başkanlığındaki Ermenistan Ulusal Devlet Korosu konser verdi.

BİR TARAF OLUMLU BAKARKEN DİĞER TARAF ENDİŞE DUYUYOR

Geçmiş yıllarda yapılan anma törenlerinin bazı kesimler tarafından Türk ve Türklük düşmanlığı olarak değerlendirilmesi, Kütahya’daki bu etkinliğin tartışmalı bir hale gelmesine yol açtı. Sanat camiasının etkinliğe olumlu bakmasına rağmen, eleştiriler de gündemde.

ETKİNLİĞİN AMACI MERAK EDİLİYOR

Tartışmalar arasında, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Orgeneral Asım Gündüz’ün memleketi Kütahya’da bu tür anmaların ne amaçla yapıldığı konusunda kamuoyunda merak ve endişe hâkim hale geldi.

PAYLAŞ