Altıntaş’taki bu toprak çıkarılırsa Türkiye’nin kasasına milyarlar girecek

Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı olan 2 köyün arasındaki geniş arazide yer alan toprak sebebiyle bu arazi maddi açıdan büyük öneme sahip olma özelliğini barındırıyor.

Zorlu mücadeleyi “Abdullah Hoca” sürdürüyor

2006-2015 yıllarında 3 dönem üst üste AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği yapan ve İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan emekli öğretmen Abdullah Güngör, Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı olan 2 köyün arasında “torf” denilen biyolojik bir toprağın bulunduğunu söyleyerek bu toprağın ekonomik değerinin milyarlarca lirayı aştığını belirtti.

“Zafer OSB’miz gibi yatırımcılarını bekliyor”

Altıntaş ve Çakırsaz Köyünün kesiştiği alan olarak bilinen mevkide 2012 yılında keşfedilen Torf toprağı, Türkiye’nin de uzun yıllar boyunca ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olması sebebiyle yanı başında yükselen Altıntaş Zafer OSB gibi yatırımcılarını beklemeye devam ediyor. 2009 yılında keşfedildiğinde Elazığlı bir firmanın da gelip incelemeler yaptığını aktaran Abdullah Güngör, “O dönem ne yazık ki çeşitli siyasi ve ekonomik sebepler yüzünden bu yatırımcıları elimizden kaçırdık ama gelinen noktada bir şansımız daha bulunuyor. Ova olarak Türkiye’nin sayılı ovalarından Altıntaş Ovası için bu şansımızı iyi değerlendirelim” dedi.

“Canlılar ve bitkilerden oluşuyor”

Torf toprağının nasıl oluştuğunu anlatan Güngör, sazlık alan içerisinde yaşayan canlıların ölümü ve bitki parçacıklarının dip kısmına çöktüğünü https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesindeki habere söyleyerek, “Türkiye’de pek tanınmayan ‘Torf” dediğimiz, göl tabanlarında bulunan biyolojik bir toprak. Göllerdeki birçok bitki çeşitliliği zaman içerisinde göl tabanına çöküyor. Su içerisinde yaşayan balıkların pulları ve diğer farklı parçaları dip kısma çöküyor. Yine o bölgede yaşayan omurgalı, omurgasız canlıların ölümü, bitki parçacıklarının dip kısma çökmesi ile oluşuyor bu toprak” şeklinde konuştu.

“Mevcut topraklardan çok daha ucuz”

Piyasada ki diğer topraklara göre bu toprağın çok daha ucuz olduğuna dikkat çeken Abdullah Güngör, “Torf toprağın özelliği şu, biyolojik bir toprak, erken hasat sağlayan bir toprak, steril bir toprak, sulama ihtiyacını azaltan bir toprak, bitkinin çimlenmesini, çiçeklenmesini meyveye geçişini kısaltan ve hızlandıran bir toprak. Doğal olması nedeniyle çiftçiye pazarda rekabet gücünü artıracaktır. Piyasadaki mevcut topraklardan çok daha ucuz. Bu toprak çıkarılması halinde Türkiye’yi bir ithalat kaleminden daha kurtaracak ve ihracatına yöneltecektir. Kısacası devletin kasasından Dolarlar veya Eurolar çıkmayacak aksine daha çok girecektir” diye konuştu.

“Türkiye bir an evvel bu toprağı çıkarmalı”

Bu toprağın bir an evvel ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten Güngör, “Bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman bu toprağın mutlaka bir an evvel ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Hem özel hem kamu bu noktada harekete geçmeli. Türkiye’nin bu alandan kazanımı çok fazla olacaktır. Bunun zamanı geldi de geçiyor” şeklinde konuştu.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, kutahyapostasigazetesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ