Kütahyalı Mehmet Yeşil, eski kiremit fabrikasının kurtarılması için yaptığı çağrıyı yeniledi.
“ULU ÖNDER ATATÜRK MEBUSUMUZ CONKER’DEN BİZZAT İSTEMİŞTİ”
Yeşil, açıklamasında fabrikanın kuruluş öyküsüne de değindi. Yeşil, “1924’te Türkiye’de üretim neredeyse sıfırdayken, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’ten çocukluk arkadaşı Kütahya Mebusu Nuri Conker’den, Kütahya’nın merkezine toprak, kiremit, tuğla ve diğer seramik ürünlerinin üretileceği bir fabrika kurmasını istediğini aktardı. O yıllarda Kütahya’da elektrik bulunmadığı için fabrika jeneratörle çalışıyordu” diye konuştu.
“BELEDİYE YA DA İL ÖZEL İDARE DEĞERLENDİRMELİDİR”
Fabrikanın 1932 yılında Sümerbank’a devredildiğini ve ancak zamanla atıl hale geldiğini bugün ise Kütahya’nın Vefa Mahallesi’nde bulunan 227 dönümlük alanın terkedilmiş olduğunu söyleyen Yeşil, “Bu fabrikanın hem tarihsel hem de kültürel bir değeri var. Burayı sanayi müzesine dönüştürmek için her türlü girişimde bulundum. Ancak ne yazık ki sesimi duyan olmadı. Belediye ya da İl Özel İdaresi burayı değerlendirmeli, yoksa bu değerli alan heba olacaktır.” dedi.
KORUMA KARARI ALDIRMIŞTI
Eskişehir Anıtlar Kuruluna verdiği dilekçe ile baca ve bin metre karelik çevresini koruma altına aldıran Yeşil, konuya ilişkin yazdığı köşe yazıları, haberler ve kurumlara yaptığı başvuruların kayıtlarda olduğunu, ancak bugüne kadar somut bir adım atılmadığını da belirtti. Kütahyalıların bu mirasa sahip çıkmasını isteyen Yeşil, eski fabrikanın şehre kazandırılması için çözüm çağrısını yineledi.